Bål og brand!

Vær opmærksom på,
om der er udstedt lokalt
afbrændingsforbud!
Klik her og tjek det
lokale brandfareindeks
og afbrændingsforbud!

Sankt Hans-bålet på stranden er en hyggelig tradition. Og pølser og steaks på grillen vil de færreste af os undvære. Men pas på! Hele området er en krudttønde i tørre perioder. Harpiksholdige nåletræer og masser af tørt kvas i skovbunden udgør tilsammen et godt tilrettelagt bål, som i sommerens hede kun kræver en gnist for at antændes. Og hvis det så blæser lidt, kan det gå meget galt meget hurtigt.

For få år siden nedbrændte et sommerhus på en anden vej, fordi et par gløder fra en grill faldt ned mellem brædderne på træterrassen og antændte det tørre løv, der havde samlet sig dér. Mere skal der ikke til!

Generelle regler for brug af åben ild:

De følgende generelle regler bygger på Odsherreds Kommunes almindelige vejledning:

Afbrænding af alt andet end tørt brænde på bålplads er ulovligt. Du skal i stedet betragte haveaffald som en ressource og enten selv kompostere det eller aflevere det på genbrugsstationen. Du kan også få hentet haveaffald tre gange om året som en del af storskraldsordningen. 

Hyggebål i haven er tilladt i både byzone, landzone og sommerhusområder, såfremt det sker under ordnede forhold. Det betyder at:

  • Du må kun afbrænde rent, tørt træ
  • Bålet skal holdes under opsyn, indtil ild og gløder er slukket
  • Du må ikke afbrænde bål i hård vind (10,8 m/s) eller derover
  • Røg og lignende må ikke være til ulempe for omgivelserne.

Bålpladsen skal være forsvarligt indrettet, så ilden ikke kan sprede sig. Hav altid rigelige mængder vand i nærheden, helst en haveslange med strålespids.

Beredskabsstyrelsens vejledning om afbrænding, Bilag 1, angiver vejledende afstande for en række forskellige brug af åben ild udendørs i forskellige situationer. Nogle relevante eksempler for vores område er:

  • Griller og ildsteder: 15 m afstand til bygninger med let antændeligt tag og til nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer og andre let antændelige områder
  • Bålfade med en diameter på op til 80 cm: 15 m afstand til bygninger med let antændeligt tag og til nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer og andre let antændelige områder – dobbelt afstand i vindens retning.
  • Bål med en diameter på over 120 cm (fx Skt. Hans-bål): 200 m afstand til bygninger med let antændeligt tag og til nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer og andre let antændelige områder – dobbelt afstand i vindens retning.

Specielt her i området:

Reglerne ovenfor gælder i almindelige haver i byer og det åbne land. Men i et område som vores, der har karakter af skov og naturområde, gælder desuden naturadgangsbekendtgørelsens §26 – både oppe i bebyggelsen, i plantagen, på engen og i den grå klit:

§ 26. I skove, på udyrkede arealer og på bevoksede klitfredede
arealer er det ikke tilladt at tænde bål, bruge kogeapparater eller
andre åbne ildsteder, bruge fyrværkeri eller på anden måde skabe
risiko for brand.
Stk. 2. Tobaksrygning er ikke tilladt i tiden 1. marts-31. oktober på
lyngklædte arealer, bevoksede klitarealer, på græsbevokset skovbund,
i nåletræsplantager, i unge løvtræs- og nåletræskulturer samt
disses umiddelbare nærhed. Tobaksrygning kan ved skiltning helt
forbydes i skoven og i særligt udsatte områder.

  • Vær opmærksom på, om der bliver udstedt lokalt afbrændingsforbud.
  • Har du en branddasker? Ellers køb en – og lad den stå udendørs, så den er til at finde.
  • Har du en udendørs vandhane? Så hav altid en slange med strålespids koblet på.
  • Du må IKKE tænde bål på sletten eller i den grå klit.

 

10 BRANDGODE RÅD – print og hæng op i huset!